Skip to content

Escapisme

kamer_avond

Ooit gehoord van het begrip escapisme? Zo niet, wees gerust, je bent niet de enige. Ik kwam het een paar weken geleden tegen tijdens het lezen van een artikel en had geen idee wat het inhield. Na wat zoekwerk online kwam ik erachter dat het een chique woord is voor: ‘de drang te ontsnappen aan de werkelijkheid’. Iets wat we allemaal dagelijks op verschillende manieren doen. Het is soms gewoon fijn om je gedachten, soort van, op pauze te kunnen zetten. Als je bijvoorbeeld een boek leest of serie kijkt, kruip je in een andere wereld, een fictieve wereld, waardoor je even niet hoeft na te denken over jezelf en je omgeving. Kortom: dingen die je graag doet in je vrije tijd als afleiding.

Het gevaar bij het bevredigen van de behoefte naar escapisme, wanneer de behoefte is ontstaan door iets negatiefs, is dat je het blijft opstapelen. Steeds meer en meer tot het uiteindelijk teveel wordt. Wanneer er veel dingen tegelijkertijd op me afkomen loop ik vast. Ik raak overgevoelig, boos en geïrriteerd. Vervolgens wil ik afleiding van de frustraties die daaruit ontstaan en ga ik dingen doen als sporten, werken in mijn scrapbook of schrijven, waardoor de drang naar escapisme wordt bevredigt. Hoewel dat werkt om mijn gedachtes en creativiteit ruimte te geven, is het nadeel dat ik het alsnog voor mezelf houd, in plaats van te delen met anderen.

Vroeger had ik daar geen last van. Ik praatte veel met mijn vrienden en las verschillende blogs en forums waarbij er de mogelijkheid was met elkaar te praten. Er waren verschillende manieren opinies en ervaringen met elkaar te delen en dat was enorm leuk en soms zelfs verhelderend! Maar met de tijd verandert er natuurlijk veel, waardoor de meeste forums en blogs veranderden of helemaal verdwenen. Mijn vrienden gingen ieder ergens anders studeren en hoewel ik ze nog spreek is het anders dan eerst. Ik mis die tijd. Die tijd dat ik mijn mengelmoes van gedachten kon delen met anderen en heb daarom besloten dat het tijd werd voor iets nieuws, iets eigens.

Dat brengt ons hier, op mijn blog Mengelmeos. De plek ontstaan uit de drang mijn escapisme op een creatieve en open manier te bevredigen en mijn meningen en verhalen te delen met anderen. Geschreven vanuit mijn slaapkamer.

Welkom in mijn mengelmeos!

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *