Skip to content

Sketchbook

img_9635Wanneer ik me boos of verdrietig voel is mijn eerste reactie om onmiddellijk op mijn kamer in bed te gaan zitten, omwikkeld in dekens met een warme kop thee, dramatische muziek en kilo’s chocolade. Maar gezien dat niet de aller gezondste manier is om met mijn emoties om te gaan, heb ik ook andere uitlaatkleppen. Een van die uitlaatkleppen is mezelf bezig houden met mijn sketchbook.

img_9627Dit is momenteel mijn sketchbook. Simpel, klein en compact. Precies zoals ik het fijn vind. Het is het boekje waarin ik op allerlei manieren mijn gedachten op een creatieve manier ruimte geef, door bijvoorbeeld te tekenen of te knippen en plakken. Er zijn geen regels die ik ervoor moet volgen of verplichte technieken die ik moet gebruiken. Niks is fout, alles is goed. Ik gebruik de stukken in mijn hoofd om een groter geheel te vormen. Dat helpt me te relativeren wat ik voel en vanaf een andere kant te bekijken of resulteert gewoon in een simpele schets die ik later kan uitwerken tot iets groters.

Zeker wanneer ik collages maak, ervaar ik een proces van het creëren van orde en rust in mijn hoofd. Niet alleen omdat het lezen van positieve quotes en het zoeken naar schattige kitten foto’s in magazines me opvrolijkt, maar vooral door de handelingen die ik uitvoer. Zowel lichamelijk als geestelijk. Met mijn handen kies ik materiaal om te gebruiken, knip deze uit, bedenk hoe ik ze wil vormen tot iets nieuws en plak vervolgens alles definitief bij elkaar. En in mijn hoofd werkt het ook zo, namelijk; ik kies de gedachtes waar ik niet uitkom, leg deze bij elkaar, bedenk hoe ik ze kan vormen of plaatsen tot iets positiefs om tenslotte manieren te bedenken om deze wellicht toe te passen in mijn leven. Dus hoewel sommige van mijn creaties wat deprimerend beginnen, eindigen ze vrijwel altijd positief.

img_9628 img_9629En wanneer ik geen zin of inspiratie heb om iets nieuws te maken, maar toch in een dipje zit, blader ik er gewoon even doorheen. De dingen die erin gemaakt staan zijn een kleine reminder voor mezelf dat er altijd wel een oplossing is, zolang je nog bereid bent te zoeken naar motivatie om door te gaan. Soms moet je jezelf die namelijk kunnen geven. Je kunt namelijk teveel verwachtingen van andere hebben als het gaat om je ‘uit een sleur’ helpen. Daarmee bedoel ik niet dat je alles voor jezelf moet houden, maar meer dat als je het voor jezelf wat helderder kunt maken in je hoofd het ook makkelijker is om uit te leggen aan anderen wat er met je is en hoe zij je eventueel zouden kunnen helpen.

En zoals ik al zei, gebruik ik hem niet alleen voor als ik me verdrietig voel. Het is namelijk ook gewoon een leuke manier om schetsen te maken voor grotere werken en verhalen. Zo kwam ik bijvoorbeeld op het personage ‘Miko’, waarmee ik kleine verhalen wil gaan tekenen en heb ik verschillende cadeau-ideeën voor vrienden bedacht. img_9641Ik kan het iedereen aanraden; een sketchbook. Perfect als uitlaatklep te gebruiken voor welk moment dan ook.

Heb jij zelf ook een sketchbook? Of doe jij iets anders met de mengelmoes in je hoofd?

2 Comments

  1. Betamax Betamax

    Dit is toch wel een van de meest inspirerende dingen die ik van je heb gezien.

    • admin admin

      Haha dankje^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *