Skip to content

Op date met jezelf

date_met_jezelf-copy

In het vorige artikel heb ik het gehad over mijn doelen van 2016, waarin ik onder anderen schreef over hoe ik meer tijd en aandacht aan mezelf wil besteden. Dit wil ik doen door meer met mezelf te gaan ondernemen door bijvoorbeeld vaker alleen naar de film te gaan en weer meer te gaan reizen. Geen uitgebreide backpackers avonturen trouwens, maar gewoon wat vaker korte stedentrips maken. Vanuit mijn omgeving kreeg ik wat vragen en opmerkingen. Het leek namelijk alsof impliceerde dat ik daadwerkelijk in mijn eentje naar de film en op vakantie wilde gaan. Voor de duidelijkheid: dat is niet wat ik impliceer, maar wat ik bedoel.

Ik vind het grappig om te zien wat voor een taboe er nog ligt op het alleen iets doen. Er wordt snel gedacht dat het er sneu uitzien om alleen op een terrasje te zitten of om alleen naar een concert te gaan. Maar laat me dit zeggen: het zou geen zak uit moeten maken. In je eentje dingen ondernemen is fantastisch. Het geeft je niet alleen de kans jezelf beter te leren kennen, maar ook de kans dingen uit te proberen die je al heel lang wilde doen waarbij je niet afhankelijk hoeft te zijn van een ander. Daarbij is in je eentje iets gaan doen juist helemaal niet eenzaam omdat het de kans vergroot op het ontmoeten van nieuwe mensen!

Mijn eerste mini solo trip
In de herfst van 2015 ben ik in mijn eentje naar Barcelona gereisd. Daarvoor was ik al eens in 2014 alleen op reis geweest voor een 5 maanden durende stage in Ierland, dus ik had al wat ervaring met dingen alleen regelen. Ik zocht een leuk verblijf via AirB&B, boekte mijn bustickets, (ja, ik heb 24uur heen en 24uur terug in een bus gespendeerd en nee het is geen aanrader) pakte mijn rugzak in met alleen dingen die ik écht nodig had en vertrok voor drie volle dagen naar Barcelona.Het was heerlijk om met niemand rekening te hoeven houden. Ik kon gaan en staan waar ik wilde en kon alle dingen doen waar ik zin in had. Ik heb de eerste dag dan ook flink door Barcelona heen gelopen en verschillende toeristische spots bezocht zoals de Sagrada Familia (een tot op de dag van vandaag kerk die nog steeds niet afgebouwd is) en Casa Milà.

barcelona_sagrada-familiaIn mijn AIRB&B ontmoette ik Jenna, een Canadees meisje die een solo trip door Europa aan het maken was. Samen met haar heb ik Park Güell bezocht en tapas gegeten. Tot op de dag van vandaag is Jenna een van de meest inspirerende mensen die ik ken dankzij haar unieke en positieve kijk op de wereld. Ook bracht ik een bezoekje aan een vriendin die daar destijds stage liep en ben samen met haar en een paar van haar vrienden uit geweest tot vroeg in de ochtend.

Het was fantastisch om te kunnen doen waar ik zelf zin in had, wanneer ik er zin in had. En ik weet zeker dat als ik iemand had meegevraagd, ik niet zoveel mooie dingen meegemaakt zou hebben als wat ik nu meegemaakt heb.
barcelona_solo_trip_jenna
Vaak hoor ik van mensen dat ze bang zijn om alleen iets te ondernemen. ‘Wat zouden anderen wel niet van mij denken?’, of ‘wat als iets met jezelf doen helemaal niet leuk is, of zelfs saai?’ zijn vragen die men zichzelf vaak stelt. Maar dat gevoel van onzekerheid moet je juist proberen te overwinnen. Bewijs jezelf dat je een leuk, onafhankelijk persoon bent die zichzelf prima kan vermaken. Daarvoor hoef je niet meteen een vakantie te boeken naar Barcelona. Een date met jezelf kan ook dicht bij huis. Hieronder heb ik wat tips voor de startende solo dater:

1. Ga naar de bioscoop Tijdens de film is het toch niet de bedoeling dat je praat, dus waarom zou je per se samen moeten gaan? Reserveer lekker voor jezelf een plekje in het midden van de zaal, bestel een grote bak popcorn en geniet!

2. Bezoek een museum Misschien herken je het wel: wanneer je met een grotere groep naar een museum gaat, moet je de hele tijd op elkaar wachten. Iedereen bekijkt kunst namelijk op zijn eigen manier. Als je alleen gaat kun je alles op je eigen tempo bekijken, zonder dat je je gaat ergeren aan anderen of anderen zich gaan ergeren aan jou.

3. Ga naar een festival Er zijn genoeg verschillende evenementen en festivals om te bezoeken. Het voordeel aan het alleen bezoeken van een festival, is dat je nooit echt alleen bent, maar wel vrij bent om de bands te bekijken die jij leuk vindt. Bovendien valt het in een menigte niet op dat je alleen bent. Je hoeft dus niet bang te zijn voor afwijzende blikken.

Zelf ben ik dit jaar al eens alleen naar de film geweest (Collateral beauty, echt een aanrader!) en heb ik een kaartje gekocht voor het concert van Teske de Schepper. Heb jij al ideeën over wat je graag zou willen doen in je eentje?

Cheers en succes!

One Comment

  1. AnneM AnneM

    Ik ga vandaag alleen shoppen! En dus geen grumpy boyfriend die vindt dat ik te lang staar naar parfum, of ouders die vinden dat ik mijn geld beter kan besteden aan iets ‘nuttigs’, of winkels in moeten met vriendinnen terwijl je eigenlijk helemaal geen schoenen nodig hebt en juist bij een boekhandel naar binnen wil…

    FREEEEEDOOOOOOOOM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *