Skip to content

Incasseren, accepteren en doorgaan met je leven

Sommigen van jullie weten dit misschien al, maar ik werk naast mijn studie in een service bioscoop. Doordeweeks in de avonden en vaak in het weekend ben ik druk met het team van die avond bezig iedereen te voorzien van heerlijke versnaperingen en verkoelende drankjes. Je kunt je voorstellen dat wanneer het een drukke avond is en er veel wordt besteld, niet alles perfect loopt. Er vallen glazen kapot, je loopt gaten in je sokken of krijgt cola over je heen. Het motto op dat moment? ‘Incasseren, accepteren en doorgaan met je leven’. Een van mijn supervisors is ‘het motto’ ooit eens begonnen, en hoewel ik ergens met zekerheid durf te zeggen dat hij het als standaard antwoord begon te gebruiken omdat hij ons geklaag over kleine dingetjes zat werd, is het een van de meest motiverende zinnen die ik ken.

Incasseren
De eerste stap die je onder ogen moet komen wanneer er iets gebeurd of als je nieuws ontvangt, is incasseren. Kortom; je moet het ontvangen en tot je nemen. Je kunt het vergelijken met het ontdekken van een nieuw liedje via de radio of Youtube; je hoort het nummer, neemt de melodie en tekst in je op, associeert het met een bepaalde herinnering, emotie of situatie en maakt het eigen door het te begrijpen op je eigen manier. Dit klinkt natuurlijk erg simpel en dat is het ook. Hoewel het logisch is dat het in situaties wanneer het gaat om verlies of teleurstelling moeilijker is om te doen, is het belangrijk dat je het doet. Als je de situatie, wat dat dan ook mag zijn op dat moment niet incasseert, begrijpt en eigen maakt blijft het ontastbaar voor je. Als een irritante rookwolk voor je ogen die je zicht beperkt of als een vervelend gezoem in je oren. Het belemmert je om verder te gaan.

Accepteren
Wanneer je de situatie of woorden hebt geïncasseerd zul je ze moeten accepteren. Met accepteren bedoel ik niet dat je, wanneer iemand je bijvoorbeeld uitscheld, je het zomaar met de belediging eens moet zijn. Nee, wat ik bedoel is dat je jezelf realiseert dat wat gebeurd, nu eenmaal gebeurd. Wanneer iets is gedaan of gezegd kun je daar niks meer aan doen. Je kunt de tijd niet terug draaien en veranderen wat is gebeurd. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te blijven hangen in het verleden en jezelf er druk over te blijven maken. Je kunt er zelfs voor kiezen om het je leven te laten belemmeren. Te zorgen dat je voortaan leeft met een onzekerheid of angst die je niet onder ogen durft te komen en je tegenhoud te doen wat je wil doen met je leven. Maar hopelijk snappen jullie dat dat geen optie is, en dat het dus uitermate belangrijk is dat je, wat er ook is gebeurd, de situatie accepteert zodat je er een mening over kunt vormen en kunt kijken wat je kunt doen om de situatie eventueel beter te maken.

Doorgaan met je leven
Hoewel de laatste stap het meest simpel klinkt, is hij dat niet. De stap spreekt voor zich; doorgaan met je leven. Wat gebeurd is, is gebeurd. Het is een ervaring van jouw leven gegraveerd in een herinnering en gecharmeerd met emoties. Koester het en sta toe jezelf meer herinneringen te laten maken. Verder te gaan.

Om even terug te komen op het voorbeeld van muziek: Dodie Clark heeft een nieuw nummer uitgebracht wat ik persoonlijk erg vind aansluiten op het artikel van vandaag. Ik laat de link hier voor jullie achter, zodat jullie het kunnen luisteren!

Dodie – Sick of losing soulmates

Voel je niet schuldig om de glas cola die je over je collega hebt laten vallen, ook al heeft ze haar nieuwe werkbroek aan. Voel je niet voor altijd boos op je vader voor het breken van je hart. Incasseer het, accepteer het en ga door met je leven.

Cheers !

One Comment

  1. Robin Robin

    Mooi streven/motto ­čÖé Ik vond dit artikel wel lastiger lezen dan je vorige artikelen. De zinnen zijn hier langer en dat leest niet zo fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *