Skip to content

Het jaar van persoonlijke groei

2017_persoonlijke_groeiHet is misschien wat stom om jezelf te laten beïnvloeden door het naderend eind van een jaar. Het is immers maar een manier van tijdsaanduiding, zoals dagen en uren dat zijn. Maar het voelt voor mij altijd als het eind van een hoofdstuk. Een hoofdstuk uit het boek wat ik schrijf over mijn leven en dat ik niet meer aan kan passen als het jaar eenmaal afgelopen is. In de laatste weken van 2016 is er veel gebeurd, zoals confrontaties en opstapelingen. Ik heb me daardoor enorm onrustig gevoeld en zat in een sleur waardoor er van alles langs me heen is gegaan. Hoewel ik heb genoten van kerst en een gezellig oud op nieuw heb gehad, had ik graag gewild dat ik meer had ‘beleefd’ in die weken en mezelf minder tegen had laten houden door… tja, mezelf. Maar dat heb ik niet, met als gevolg dat de laatste delen van mijn hoofdstuk van 2016 afgeraffeld en verwaarloost zijn.

Ik ben vast niet de enige die zich zo heeft gevoeld en zette me aan het denken over wat ik nu wil doen in 2017: blijven hangen in de sleur, of werken aan de dingen waar ik tegenaan loop? Het antwoord daarop was makkelijk, want blijven hangen in de verschrikkelijke ‘sleur’ van afgelopen jaar is een no go. Ik heb lang nagedacht over dingen die me dwars zaten en met mensen gepraat om struikelblokken te ontdekken. Vanuit daar heb ik een lijst met doelen gemaakt. Het zijn bewust doelen waar ik naar toe kan werken, in plaats van voornemens die klinken als vage wensen of halve beloftes. Vandaar dat ik ze ‘doelen’ en geen ‘goede voornemens’ noem. Het zijn onderwerpen die in het loop van dit jaar vaker en uitgebreider naar voren zullen komen op mijn blog Mengelmeos in verschillende artikelen.

1. Mezelf durven binden

Als er iets is waar ik in mijn leven erg mee heb geworsteld, en nu nog steeds doe, is het mezelf binden aan mensen. Ik heb het daarmee niet alleen over het hele pakket: mensen kunnen vertrouwen, een band opbouwen en los kunnen laten wanneer de relatie verwaterd is. Hoe mijn bindingsangst zich voed en waardoor het is ontstaan is een verhaal voor een andere keer, maar het is wel iets waarvan ik merk dat het dwars zit in mijn leven. Ik moet leren om mensen te vertrouwen; in samenwerkingen, privésituaties en op werk. Leren dat het niet erg is als ik vrienden dichtbij laat komen en ook leren dat het loslaten van banden niet erg is en ik het niet in de weg moet gaan staan.

2. Zelfacceptatie

Om nu te zeggen dat ik heel onzeker ben, is wat overdreven. Over het algemeen ben ik content met wie ik ben en hoe ik eruit zie, maar een paar jaar geleden is dat veranderd toen ik besloot afscheid te nemen van mijn obesitas en een gezond leven te leiden. Ik viel door het sporten en gezond eten 30 kilo af, en had het gevoel de wereld aan te kunnen. Maar tegelijkertijd had ik me nog nooit zo onzeker gevoeld over mezelf. Voorheen, met 30kilo meer aan mijn lijf, voelde ik me zelfverzekerd over wie ik was, maar door alle reacties in mijn omgeving die goed waren bedoeld voelde ik me meer en meer verdrietig worden. Reacties als ‘wat zie je er nu goed uit’ en ‘Je ziet het echt, wat ben je nu mooi’ deden me meer pijn dan goed. Ik vond mezelf voorheen nooit lelijk. In tegendeel zelfs. Maar door de reacties begon ik te twijfelen aan mezelf en merkte ik steeds meer en meer kleine dingetjes op waar ik niet tevreden over was. Ook nu merk ik dat ik niet meer lekker in mijn vel zit en daar wil ik vanaf. Ik wil weer kunnen accepteren wie ik ben en mezelf niet meer gek laten maken door de meningen van anderen.

Tijd besteden met mezelf

Bij mij schiet het er soms in dat het belangrijk is tijd met mezelf te spenderen. Dit komt omdat ik continu maar bezig ben dingen zoals school, werk en met vrienden zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn werk enorm leuk, school erg interessant en heb het gezellig met mijn vrienden. Maar juist omdat ik altijd met andere dingen en personen bezig ben, verwaarloos ik mezelf een beetje. Ik wil dit jaar dan ook de focus meer leggen op het ‘mezelf de aandacht geven die ik verdien’. Zo wil ik ook dit jaar veel gaan reizen. Gewoon lekker ronddwalen door verschillende steden, nieuwe mensen ontmoeten en dingen van de wereld zien. Ook wil ik nieuwe manieren vinden rust te creëren in mijn hoofd, bijvoorbeeld door weer meer te gaan tekenen en te beginnen met yoga!

Zoals je misschien al hebt gemerkt zullen de begrippen ‘ontwikkeling’ en ‘groei’ erg centraal staan voor mij, en voor Mengelmeos, in 2017. Het zal een jaar worden met nog meer emoties, zowel positief als negatief. Een jaar waarin ik hoop mijn P (misschien cum laude) te kunnen halen. Een jaar waarin ik weer nieuwe stukjes van de wereld ga zien en een jaar vol verranderring. En hoewel ik er aan de ene kant een beetje bang voor ben, heb ik er ook onwijs veel zin in.

Cheers

One Comment

  1. Veritas Veritas

    Hoi Louisa,

    Dit stukje is al wat ouder maar ik zie het nu pas, haha. Ik zie paralel met een column die ik schreef aan de vooravond van 2017, en vind het heel leuk dat je simpelweg opschrijft wat je denkt, enigzins zonder filter.

    Mijn verhuizing naar Eindhoven was stiekem een best wel brute manier om uit de sleur te willen breken, maar nu ik hier woon lijkt integreren maar moeilijk te gaan. Misschien een idee om onze ervaringen een keertje te bespreken? Lijkt me een leuk additief. Goed geschreven, leest lekker weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *